Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) on maa- ja metsätalousministeriön alainen asiantuntijaelin, joka seuraa ja kehittää kansanravitsemusta mm. laatimalla ravitsemussuosituksia ja seuraamalla niiden vaikutusta kansanterveyteen.
Syksyllä VRN:n toimesta julkaistiin uudistuneet ravitsemussuositukset. Ne kehoittavat siirtämään katseen yksittäisistä ravintoaineista kokonaisuuteen ja liikkumaan säännöllisesti. Vähemmän kovia rasvoja, suolaa ja sokereita. Lisää kuituja ja väriä lautaselle. Näistä on hyvä lähteä liikkeelle.
Ohessa suositukset pähkinän kuoressa:
Tavoitteet suomalaisten ravitsemuksen parantamiseksi:
- – energian saannin ja kulutuksen tasapainottaminen
– tasapainoinen ja riittävä ravintoaineiden saanti
– kuitupitoisten hiilihydraattien saannin lisääminen
– puhdistettujen sokereiden määrän vähentäminen
– kovan rasvan saannin vähentäminen ja osittainen korvaaminen pehmeillä rasvoilla
– suolan (natriumin) saannin vähentäminen
– alkoholin kulutuksen pitäminen kohtuullisena
Suositukset fyysiselle aktiivisuudelle:
- – aikuisille päivittäin vähintään 30 minuuttia kohtuullisen kuormittavaa tai raskasta fyysistä aktiivisuutta
– painonnousun ehkäisemiseksi aikuisille fyysisen aktiivisuuden määrä on noin 60 minuuttia päivässä, esim. reipasta kävelyä
– lapsille ja nuorille päivittäin vähintään 60 minuuttia mahdollisimman monipuolista liikuntaa, jotta kaikki fyysisen kunnon osatekijät kehittyisivät
Ruokasuositus havainnollistaa ravitsemustavoitteita
Suosituksessa esitetään myös ruokatason suosituksia. Niissä korostetaan ruokavalion kokonaisuutta ja säännöllisten, jokapäiväisten valintojen merkitystä. Yksittäinen elintarvike tai ravintotekijä ei yleensä sinällään selvästi heikennä tai paranna ruokavalion ravitsemuksellista laatua. Hyvä ruoka on maukasta, monipuolista ja värikästä. Ruokaa syödään sopivasti niin, että energian saanti vastaa kulutusta. Yksittäisten ravintoaineiden tarkkailu on tarpeetonta.
Kasviksia, marjoja ja hedelmiä tulee syödä runsaasti, ainakin 400 g päivässä. Myös peruna kuuluu päivittäiseen ruokavalioon. Vähäsuolaista täysjyväleipää ja muita täysjyväviljavalmisteita on suositeltavaa.syödä päivittäin lähes joka aterialla. Rasvattomia ja vähärasvaisia nestemäisiä maitovalmisteita on hyvä juoda päivittäin noin puoli litraa ja ruokavaliota voi täydentää vähärasvaisella ja vähäsuolaisella juustolla. Kalaa tulisi syödä ainakin kaksi kertaa viikossa ja lihasta ja lihavalmisteita suositaan vähärasvaisia ja -suolaisia vaihtoehtoja. Leivälle kannattaa sipaista kasviöljypohjaista rasiamargariinia tai levitettä. Salattiin kuuluu pieni annos öljypohjaista kastiketta. Suositeltava ruokavalio sisältää vain vähän sokeria ja suolaa.
Lähde: Valtion ravitsemus neuvottelukunta/Suomalaiset ravitsemus suositukset
Lue lisää aiheesta:
Ravitsemussuositukset