Aplicon venyttelytila |
Lepopäivän merkitys on tuloksia hakiessa todella tärkeä. Lepopäivää on helppo vähätellä, sillä se tuntuu treenien sujuessa turhalta. Miksi pysähtyisin, kun olen juuri saanut treenit rullaamaan? Oletko koskaan miettinyt miksi parin kuukauden hyvän putken jälkeen treenit tyssää kuin seinään? Kiinnostus lopahtaa? Sairastut? Väsyttää?
Lihakset ja etenkin hermosto tarvitsee lepoa. Mitä enemmän liikuntasuorituksia tulee viikon aikana, sitä enemmän keho kaipaa myös lepoa. Ei kannata siis ruoskia itseään siitä että treenaa ”vain” 2-3 kertaa viikossa. Se on itseasiassa todella hyvä määrä ja varmasti myös kehityksen kannalta riittävä, sillä lepoakin tulee tarpeeksi. Huomaat esim. hermoston väsymisen siinä, että tunnet fyysisesti väsymystä, jalka ei välttämättä nouse Attack-tunnilla, painot eivät lisäänny salilla, eikä huvita tehdä yhtään mitään. Myös ”levottomat jalat” voivat olla oire hermoston alipalautumisesta. Huomatessasi jotain edellä mainittua kannattaa pitää lepopäivä jos toinenkin. Myös lyhyet n. 30-45 minuutin kevyet harjoitukset ovat luonteeltaan hermoston toimintaa elvyttäviä harjoitteita. Matalatehoinen aerobinen liikunta nimittäin palauttaa hermoston välittäjäaineiden määrää, jolloin ”hermoviesti” alkaa taas kulkemaan paremmin.
Lepopäivänä ei siis tarvitse olla tekemättä mitään. Kevyt kävely, venyttely, jooga tai esim. lukujärjestyksestämme löytyvä kehonhuolto-tunti ja kaikki muutkin siniset tunnit sopivat hyvin lepopäivän ohjelmaan. Kevyen palauttavan hikitreenin voi tehdä esim. Groove- sisäpyöräilyssä. Myös mieli tarvitsee rauhallista harjoittelua. Rentoutumisen taito onkin yksi vaikeimmista. Sitäkin pitää harjoitella. Stressihormoni saattaa vallata kehoa jatkuvien kovien liikuntasuorituksien ja huonon palautumisen myötä. Yksi helpoimmista tavoista alentaa stressihormonin määrää ja pysäyttää oravanpyörä on juurikin kevyt liikunta ja rentoutumisharjoitukset.