Miksi välillä kannattaa treenata hitaasti ja lempeydellä?

Tämän kevään yksi uutuus Aplicossa on minun ohjaama Jooga & Meditaatio tunti. Olin valtavan iloinen ja yllättynyt, kun ryhmä täyttyi heti. Saliin oli kokoontunut lauma ennakkoluulottomia liikkujia. Sydämeni riemuitsi, että sain ohjata heille minulle hyvin tärkeää tasapainottavaa joogasarjaa ja rauhoittavaa meditaatiota. Tuntui erityisen hyvältä, että vilkkaassa ja vahva tempoisessa kuntosalimaailmassa oltiin kiinnostuneita myös hidastamaan ja hellittämään.

Jäin pohtimaan, mitä hitaus liikkeessä saa meissä aikaan?

Nykypäivä on täynnä multitaskausta, menoa ja melskettä. Ympäristömme aktivoi koko ajan sympaattista hermostoa toimimaan, aivot käyvät lähes ylikapasiteetilla yrittäessään pysyä vauhdissa mukana, hengitys on pinnallista, kun hartiat ja rintakehä ovat jännittynyt kiireen myötä.

Kun olemme tässä olotilassa, rauhoittuminen tuntuu lähes mahdottomalta. Jopa unemme on levotonta, eikä se aina edes virkistä. On siis suuri haaste tulla joogatunnille istumaan ja rauhoittumaan.

Mitä tapahtuu, jos voitat oman levottomuutesi ja kokeilet hitautta liikkeessä, kokeilet hellittää?

Jotta parantava parasympaattinen hermosto aktivoituu, tarvitsemme rauhallista, rentoa hengitystä, joka virtaa syvälle keuhkoihin. Näin tärkeä vagushermo pääsee vaikuttamaan kehoomme hoitaen ja rauhoittaen ja aktivoiden kehon omat palautumis- ja itsekorjaamismekanismit. Tämä, jos mikä, vahvistaa vastustuskykyämme. Ei ihan pieni juttu näin korona-aikana!

Joogassa vuosituhansien aikana kehitetyt asanat, eli jooga liikkeet vaikuttavat hermostoon ja hormonitoimintaamme vahvistaen mm. stressinsietokykyä ja palautumista rasituksesta. Oikein tehtynä asanat saavat lihakset rentoutumaan ja kehon liikkuvuus paranee.

Valitettavasti tämä kaikki ei tapahdu yhdellä kerralla, vaan vaatii sitoutumista harjoitukseen. Kun joogasarja alkaa soljua vaivattomasti liikkeestä (asanasta) toiseen, löydät rentouden jopa tekemisessä. Silloin kehomme alkaa muuttua ja uurastus kantaa hedelmää.

 

Meditaatio taas vaikuttaa vahvasti mieleen. Kun jaksat turhautuneenakin jatkaa havainnoimista, paikalla olemista, vahvistuu keskittymiskykysi, mikä vaikuttaa koko elämääsi. Meditaatio on kuin mielen punttisali, jossa vahvistamme meille hyviä ominaisuuksia.

Samanlaisia vaikutuksia on kaikilla rauhallisilla tunneilla; kehonhuolto, venyttely, Yoga Flow, Pilates, Laitepilates. Mutta hyvin tärkeää näissä kaikissa tilanteissa on oppia hellittämään. Jos haluat lihaksen venyvän, pitenevän, kireyden tunteen poistuvan, sinun on osattava rentoutua ja tehdä liike lempeydellä. Vain rentoutuessa keho poistaa itsestään kireyttä ja kipua. Jos viet liikkeen, venytyksen äärirajoille, lihas suojaa itseään ja tuloksena on entistä kireämpi olo. On edettävä maltilla kehon ehdoilla. Muistettava, että keho on hidas ja mieli nopea. Niin usein liikunnassa menemme tuon vilkkaan mielen ohjauksessa. Välillä on todella tärkeää ja rauhoittavaa, jopa voimaannuttavaa antaa kehon olla ohjaksissa.

Mikä voisi olla sinun tuntisi?

Olisiko se kehonhuolto tai Pilates? Ihana ajatus on aloittaa vaikka torstai aamut Petran kanssa Yoga Flow-tunnilla klo 7.00. Upeaa on myös se, miten Riston luotsaama Äijäjooga saa salin täyteen joka sunnuntai. Sali ykkösen tunnit voit tulla tekemään paikan päälle tai tehdä harjoitukset AplicOnlinen välityksellä kynttilänvalossa kotona. Valitset mitä vain, on se hyvä valinta.

Tervetuloa tunnin minilomalle kanssani vuosituhansia vanhan, traditionaalisen joogan ja meditaation pariin torstaisin. Saatat yllättyä!

 

 

Kirjoittaja:

Sirpa Salmenoja

Liikunta-ja Hyvinvointikeskus Aplico

www.aplico.fi

 

Mistä löydän kehonhuoltotunnit ja joogat Aplicossa?

Kun kaipaat kevyttä ja palauttavaa harjoittelua löydät ne Aplicon lukujärjestyksestä sinisellä värillä. Valitessasi siniset ns. ilma-elementin lajit olet aina mukana tunnilla, joka on kehoa huoltavaa, venyttävää ja vahvistavaa.

Laitepilates-tunnit ovat oma kokonaisuutensa ja ne ovat keltaisella varausjärjestelmässä.

Terveyttä, iloa ja hyvää oloa!

 

Lue lisää Aplicosta tästä!

Haluatko tulla tutustumaan Aplicoon? Laita meille postia tästä!

Aplicon kauppaan tästä!

 

 

Jaa tämä sivu
Facebook
Twitter

Kyllä, haluan varata ajan kokeilutreeniin 35 €

Haluatko tulla tutustumaan meidän Personal Training-palveluumme? Haluamme tarjota sinulle 35 € kokeiluhinnalla yhden treenin valitsemasi personal trainerin kanssa. Voit myös kokeilla tuotetta X-Method, jolloin voit valita valikosta sen ja ohjaamme sinulle siitä näytetunnin kuntosalilla. Täytä oheinen lomake niin tavataan pian kokeilutreenin merkeissä.
Valitse X-method tai Personal Trainer: