Liikunta- ja Hyvinvointikeskus • 050-356 3045info@aplico.fi

Uudistuneet ravitsemussuositukset kehottavat liikkeelle

Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) on maa- ja metsätalousministeriön alainen asiantuntijaelin, joka seuraa ja kehittää kansanravitsemusta mm. laatimalla ravitsemussuosituksia ja seuraamalla niiden vaikutusta kansanterveyteen.

Syksyllä VRN:n toimesta julkaistiin uudistuneet ravitsemussuositukset. Ne kehoittavat siirtämään katseen yksittäisistä ravintoaineista kokonaisuuteen ja liikkumaan säännöllisesti. Vähemmän kovia rasvoja, suolaa ja sokereita. Lisää kuituja ja väriä lautaselle. Näistä on hyvä lähteä liikkeelle.

Ohessa suositukset pähkinän kuoressa:

Tavoitteet suomalaisten ravitsemuksen parantamiseksi:

  – energian saannin ja kulutuksen tasapainottaminen
  – tasapainoinen ja riittävä ravintoaineiden saanti
  kuitupitoisten hiilihydraattien saannin lisääminen
  puhdistettujen sokereiden määrän vähentäminen
  – kovan rasvan saannin vähentäminen ja osittainen korvaaminen pehmeillä rasvoilla
  – suolan (natriumin) saannin vähentäminen
  alkoholin kulutuksen pitäminen kohtuullisena

Suositukset fyysiselle aktiivisuudelle:

  – aikuisille päivittäin vähintään 30 minuuttia kohtuullisen kuormittavaa tai raskasta fyysistä aktiivisuutta
  – painonnousun ehkäisemiseksi aikuisille fyysisen aktiivisuuden määrä on noin 60 minuuttia päivässä, esim. reipasta kävelyä
  lapsille ja nuorille päivittäin vähintään 60 minuuttia mahdollisimman monipuolista liikuntaa, jotta kaikki fyysisen kunnon osatekijät kehittyisivät

Ruokasuositus havainnollistaa ravitsemustavoitteita

Suosituksessa esitetään myös ruokatason suosituksia. Niissä korostetaan ruokavalion kokonaisuutta ja säännöllisten, jokapäiväisten valintojen merkitystä. Yksittäinen elintarvike tai ravintotekijä ei yleensä sinällään selvästi heikennä tai paranna ruokavalion ravitsemuksellista laatua. Hyvä ruoka on maukasta, monipuolista ja värikästä. Ruokaa syödään sopivasti niin, että energian saanti vastaa kulutusta. Yksittäisten ravintoaineiden tarkkailu on tarpeetonta.
Kasviksia, marjoja ja hedelmiä tulee syödä runsaasti, ainakin 400 g päivässä. Myös peruna kuuluu päivittäiseen ruokavalioon. Vähäsuolaista täysjyväleipää ja muita täysjyväviljavalmisteita on suositeltavaa.syödä päivittäin lähes joka aterialla. Rasvattomia ja vähärasvaisia nestemäisiä maitovalmisteita on hyvä juoda päivittäin noin puoli litraa ja ruokavaliota voi täydentää vähärasvaisella ja vähäsuolaisella juustolla. Kalaa tulisi syödä ainakin kaksi kertaa viikossa ja lihasta ja lihavalmisteita suositaan vähärasvaisia ja -suolaisia vaihtoehtoja. Leivälle kannattaa sipaista kasviöljypohjaista rasiamargariinia tai levitettä. Salattiin kuuluu pieni annos öljypohjaista kastiketta. Suositeltava ruokavalio sisältää vain vähän sokeria ja suolaa.


Lähde: Valtion ravitsemus neuvottelukunta/Suomalaiset ravitsemus suositukset

Lue lisää aiheesta:

RavitsemussuosituksetJaa tämä sivu
Facebook
Twitter

Kyllä, haluan varata ajan kokeilutreeniin 35 €

Haluatko tulla tutustumaan meidän Personal Training-palveluumme? Haluamme tarjota sinulle 35 € kokeiluhinnalla yhden treenin valitsemasi personal trainerin kanssa. Voit myös kokeilla tuotetta X-Method, jolloin voit valita valikosta sen ja ohjaamme sinulle siitä näytetunnin kuntosalilla. Täytä oheinen lomake niin tavataan pian kokeilutreenin merkeissä.
Valitse X-method tai Personal Trainer: