Liikunta- ja Hyvinvointikeskus • 050-356 3045info@aplico.fi

Personal Training – Ajat, ne ovat muuttumassa


”Come gather around people. Wherever you roam”

Mitä personal training pohjimmiltaan on? Personal training tarkoittaa suomennettuna yksilövalmennusta. Ihminen tarvitsee hyvinvointiinsa liittyvää, yleensä liikunnallista apua, joten hän ostaa palvelun personal trainerilta. Sitten trainer auttaa ihmistä. Tätä se yksinkertaisuudessaan on. Miksi yhä suurempi osa ihmisistä tarvitsee apua?
Osa ihmisistä edelleenkin ajattelee, että mielen ja kehon voisi jotenkin erottaa toisistaan. Mitä enemmän olemme antaneet valtaa mielen voimalle, sen enemmän kehomme on kärsinyt. Teknologiamme on kehittynyt, meillä on enemmän tietoa kuin koskaan aiemmin ja salamannopeasti saatavilla, mutta samaan aikaan perusasiat ovat unohtuneet. Koulu tarjoaa edelleen yleistietoa ja hieman liikuntaa, mutta emme osaa valmistaa ruokaa, emme syödä oikein ja emme liiku tarpeeksi. Fysiologiamme ei ole muuttunut samaa vauhtia, kuin teknologiamme. Meillä on niin kiire tehdä muita meille niin tärkeitä asioita, että olemme unohtaneet sen oikeasti tärkeimmän: oman hyvinvoinnin. Aiemmin toimivasta pyörästä on tippunut yksi osa pois ja tämän osan ovat ottaneet opetettavakseen personal trainerit.
Opetettavat asiat ovat monesti yksinkertaisia. Niiden toteutus ei. Vastaamme kysymykseen, miten kannattaisi syödä, liikkua tai levätä? Sama tieto on monessa eri muodossa ihmisen saatavilla koko ajan sormen painalluksella ja ilmaiseksi. Esimerkiksi äitini sukupolvi on lapsuudessaan todennäköisesti liikkunut huomattavasti enemmän kuin oma sukupolveni ja kotona on ollut useammin terveellistä kotiruokaa tarjolla. Jotain tapahtuu sen jälkeen, kun lapsuuden liikunta loppuu ja alkaa niin sanottu urautuminen ja perheellistyminen.
”And if your breath to you is worth saving
Then you better start swimming or you’ll sink like a stone”
Miksi ihminen maksaa toiselle ihmiselle saadakseen kysymyksiinsä vastauksen? Kyse ei olekaan tiedosta, vaan siitä mikä tiedosta on juuri oikea kysyjälle? Miten minä voisin käyttää aikaani, jotta saisin syötyä ja liikuttua oikein? Miten tieto esitetään. Tai tarkemmin, mitkä kysymykset esitetään ja miten? Tieto itsessään ei tee kenestäkään autuasta, tiedon sisäistäminen ja sen siirtäminen käytäntöön tekevät.
Oppiminen alkaa, kun opettaja on poistunut paikalta.
Vaikka kokonaisvaltainen opetus on omasta mielestäni se personal trainingin juttu, moni asiakkaani kokee ohjaustapaamisen erittäin arvokkaaksi. Esimerkiksi kun asiakkaani harjoittaa suunnittelemani harjoituksen yksin ja sitten tekee saman harjoituksen minun ohjauksessani, vastaus on aina sama: ”Tämä on paljon tehokkaampaa kanssasi!” Kokemukseni mukaan todella harva ihminen saa itsestään niin paljon irti kuin jonkun ohjauksessa tai hyvän treenikaverin kanssa.
Itselläni onkin salainen tavoite, jonka aion tässä paljastaa. Mitä jos asiakas vielä jonain päivänä sanoo toisin? Hän pystyisikin ilman apuani yltämään samoihin suorituksiin kuin kanssani. Tulisi aika, jolloin hän ei enää tarvitsisi minua. Tavoitteeni on ollut koko lyhyen työurani ajan opettaa asiakasta niin hyvin, että muuttuisin tarpeettomaksi. Jopa niin hyvin, että hän alkaa itse auttaa muita liikkumaan. Mahdollisesti hän lähtee valmentamaan muita. Nyt varmaan nokkelimmat havahtuivat ajattelemaan, että kaverihan tekee itsestään työtöntä. Minä käännän kysymyksen toisinpäin: Mitä järkeä opetuksessa on, jos sen päämäärä on riippuvuus opettajasta?
Todennäköisesti, jos ihminen on saanut hyvää valmennusta, hän palaa jossain vaiheessa takaisin. Ihminen tarvitsee peilin, joka antaa toisen näkökulman omaan tekemiseen ja kehittymiseen. Pelkästään omia ajatuksia pyörittäessä, ilman jonkun ulkopuolisen palautetta, on erittäin haastavaa oppia jotain uutta.
Uskon, että personal trainereilla töitä riittää. Niin kauan kuin ihminen ajaa autolla pururadalle kävelemään. Niin kauan kuin auto on tärkeämpi kuin pyörä. Niin kauan kuin pikaruoka on tärkeämpi kuin kotiruoka. Niin kauan kuin netflix on tärkeämpi kuin uni. Niin kauan kuin työ on tärkeämpi kuin oma jaksaminen. Niin.
”Cause the times they are a-changing”
-Bob Dylan
Kirjoittaja:
Juha Koivuporras
Aplico Trainer Team
juha.koivuporras@aplico.fi
050 5666 727
Liikunta- ja Hyvinvointikeskus Aplico
Ratakatu 24
08150 Lohja
www.aplico.fi

Jaa tämä sivu
Facebook
Twitter

Kyllä, haluan varata ajan kokeilutreeniin 35 €

Haluatko tulla tutustumaan meidän Personal Training-palveluumme? Haluamme tarjota sinulle 35 € kokeiluhinnalla yhden treenin valitsemasi personal trainerin kanssa. Voit myös kokeilla tuotetta X-Method, jolloin voit valita valikosta sen ja ohjaamme sinulle siitä näytetunnin kuntosalilla. Täytä oheinen lomake niin tavataan pian kokeilutreenin merkeissä.
Valitse X-method tai Personal Trainer: