Lepopäivä vai treenipäivä?

Aplicon venyttelytila

Lepopäivän merkitys on tuloksia hakiessa todella tärkeä. Lepopäivää on helppo vähätellä, sillä se tuntuu treenien sujuessa turhalta. Miksi pysähtyisin, kun olen juuri saanut treenit rullaamaan? Oletko koskaan miettinyt miksi parin kuukauden hyvän putken jälkeen treenit tyssää kuin seinään? Kiinnostus lopahtaa? Sairastut? Väsyttää?

Lihakset ja etenkin hermosto tarvitsee lepoa. Mitä enemmän liikuntasuorituksia tulee viikon aikana, sitä enemmän keho kaipaa myös lepoa. Ei kannata siis ruoskia itseään siitä että treenaa ”vain” 2-3 kertaa viikossa. Se on itseasiassa todella hyvä määrä ja varmasti myös kehityksen kannalta riittävä, sillä lepoakin tulee tarpeeksi.  Huomaat esim. hermoston väsymisen siinä, että tunnet fyysisesti väsymystä, jalka ei välttämättä nouse Attack-tunnilla, painot eivät lisäänny salilla, eikä huvita tehdä yhtään mitään. Myös ”levottomat jalat” voivat olla oire hermoston alipalautumisesta. Huomatessasi jotain edellä mainittua kannattaa pitää lepopäivä jos toinenkin. Myös lyhyet n. 30-45 minuutin kevyet harjoitukset ovat luonteeltaan hermoston toimintaa elvyttäviä harjoitteita. Matalatehoinen aerobinen liikunta nimittäin palauttaa hermoston välittäjäaineiden määrää, jolloin ”hermoviesti” alkaa taas kulkemaan paremmin.

Lepopäivänä ei siis tarvitse olla tekemättä mitään. Kevyt kävely, venyttely, jooga tai esim. lukujärjestyksestämme löytyvä kehonhuolto-tunti ja kaikki muutkin siniset tunnit sopivat hyvin lepopäivän ohjelmaan. Kevyen palauttavan hikitreenin voi tehdä esim. Groove- sisäpyöräilyssä. Myös mieli tarvitsee rauhallista harjoittelua. Rentoutumisen taito onkin yksi vaikeimmista. Sitäkin pitää harjoitella. Stressihormoni saattaa vallata kehoa jatkuvien kovien liikuntasuorituksien ja huonon palautumisen myötä. Yksi helpoimmista tavoista alentaa stressihormonin määrää ja pysäyttää oravanpyörä on juurikin kevyt liikunta ja rentoutumisharjoitukset.

Jos mietit vuositasolla omaa liikuntakäyttäytymistäsi, onko liikunta sinulla pyrähdyksiä aina täysillä muutama viikko ja kuukausi ei mitään vai jatkuvaa kuukaudesta toiseen välillä enemmän välillä vähemmän kehoa kuunnellen tapahtuvaa treeniä? Yksi lepopäivä tai jopa viikko siellä täällä vain parantaa jaksamistasi ja edistää sinua pysymään liikunnallisen arjen matkassa läpi vuoden.
Muista siis myös levätä ja kuunnella kehosi viestejä. Usein se on oikeassa.
 

 

Nähdään maanantaisin ohjaamallani kehonhuolto-tunnilla. Se on minun viikko-ohjelmani tärkein harjoitus ja haluan jakaa sen kanssasi.

Emma Ryynänen, Liikuntavastaava

 
 
 
 

 

Jaa tämä sivu
Facebook
Twitter

Kyllä, haluan varata ajan kokeilutreeniin 35 €

Haluatko tulla tutustumaan meidän Personal Training-palveluumme? Haluamme tarjota sinulle 35 € kokeiluhinnalla yhden treenin valitsemasi personal trainerin kanssa. Voit myös kokeilla tuotetta X-Method, jolloin voit valita valikosta sen ja ohjaamme sinulle siitä näytetunnin kuntosalilla. Täytä oheinen lomake niin tavataan pian kokeilutreenin merkeissä.
Valitse X-method tai Personal Trainer: