Onnistumistarina: Mia Koivunen, Kevyt Sankari 2013

Miia Koivunen ja Katja Pirhonen

Meissä jokaisessa asuu Kevyt Sankari. LohjalainenMia Koivunen löysi omansa! Mia sijoittui toiseksi valtakunnallisessa CMS-ketjun painonpudotuskilpailussa huimalla -16,7 kg:n painonpudotuksella (lähtöpaino 80 kg). Koko Aplico onnittelee hienosta saavutuksesta!

Mikä on Kevyt Sankari-kilpailu?
Kevyt Sankari on kymmenen viikon pituinen koulutetun valmentajan valvonnassa tapahtuva valtakunnallinen painonpudotusohjelma. Syksyn kilpailu käytiin ajalla 3.9.–11.11.2013. Kevyt Sankari -ohjelman harjoitukset tehdään valmentajan johdolla kolme kertaa viikossa. Osallistujan edistymistä kilpailussa seurataan viikoittaisilla punnituksilla. Kilpailuun lasketaan ensimmäisen ja viimeisen punnituksen välinen erotus, josta lasketaan henkilön prosentuaalinen painonpudotus kilpailun aikana.  

Mian arkea ja liikunnallista taustaa

Lohjalla asuvan Mia Koivusen työpäivät kuluvat pitkälti tietokoneen ääressä istuen ja liikkuminen keskittyy vain vapaa-aikaan. Mia on liikkunut suhteellisen aktiivisesti jo ennen kilpailuun osallistumista koiran kanssa lenkkeillen ja Aplicossa jumpaten. Erilaisten ryhmäliikuntatuntien lisäksi Mia on tottunut käymään kuntosalilla. 

Vuosien mittaan paino on kuitenkin päässyt pikku hiljaa vain nousemaan ja viime keväänä oman ponin myymisen myötä aktiivinen hyötyliikunta väheni selvästi entisestään. Aikaisemmin kaikki illat kuluivat tallilla aktiivisesti touhuten, jolloin ruokailukin oli säännöllisempää ja maltillisempaa. Tämä kaikki aika oli poissa jääkaapilta.

Mia näki mainoksen Kevyt Sankari-kilpailusta moneen kertaan. Siitä lähti sisäinen pohdinta kisaan osallistumisesta. Lopullisen sysäyksen osallistumiseen antoivat kuitenkin Mian mielestä hänen omaohjaaja, Katja Pirhonen, joka toimi myös Kevyt Sankari–kilpailun valmentajana. Lisäksi kannustusta mukaan lähtemisestä antoi Aplicon myyntineuvottelija Aki Laukkanen.

Mian tavoite kilpailussa

Kilpailun alussa oli tavoite vain laihtua ja saada itselle hyvä olo. Kilomäärästä ei ollut niin väliä. Kilpailun edetessä kilpailuhenkisyys nosti kuitenkin päätään ja Mia mietti, millaiset mahdollisuudet olisi päästä kilpailun kärkeen, esimerkiksi valtakunnallisesti kymmenen parhaan joukkoon. Ihan kolmen kärkeen sijoittumista Mia ei edes uskaltanut toivoa, sillä hän näki, ettei siihen olisi mitään mahdollisuuksia. Toisin kuitenkin kävi.

Rankinta koko kilpailussa ei ollut suinkaan iso ruokaremontti ja runsaasti lisääntynyt säännöllinen liikunta, vaan suhteellisen alussa kilpailua kipeytynyt polvi. Mia oli juuri saanut hienon tsempin päälle ja kävi ahkerasti juoksemassa, Zumbassa, Sh’Bamissa ym. Polvi kuitenkin petti ja Miasta tuntui, että mistään ei tule mitään. Hän oli valmis jo luovuttamaan.

Aplicon Kevyt Sankari-kilpailun valmentajan Katjan tsemppauksesta Mia sai kuitenkin motivaationsa takaisin ja muokatun liikuntaohjelman avulla hän pääsi taas täysin tekemisen makuun. Katja myös vakuutti, mihin kaikkeen liikunnalla voi vaikuttaa, mutta hän korosti, kuinka tärkeää on se, mitä suuhunsa laittaa.

Mitkä ovat suurimmat muutokset Mian elämäntavoissa

Suurin ja myös tärkein muutos liittyy päivittäiseen ruokavalioon. Mia alkoi kilpailun myötä syödä usein ja pieniä annoksia, ja piti tarkkaan huolta siitä, etteivät ruokailuvälit venyneet liian pitkiksi.

Päivittäisiin ruokavalintoihin vaikutti myös suuresti Mian keskustelu työpaikan sopimusruokapaikalla.  Mia oli aina ajatellut, ettei lounasravintolassa ole mahdollisuutta vaikuttaa mihinkään, mutta Mian toiveiden pohjalta hänen annokset alettiin valmistamaan jo kilpailun alussa kasviksilla ja ilman rasvaa.  Tämä onnistui loistavasti ja toimii muuten edelleen.

Lisäksi Mia opetteli pikku hiljaa juomaan paljon vettä, vähintään 2 l päivässä. Polven sietokyvyn parantuessa liikunnan määrä ja monipuolisuus on taas lisääntynyt. Ja vaikka polvi hiukan reistailisikin, aina löytyy vaihtoehtoja. Kipeä polvikaan ei ole syy olla liikkumatta. 

Jaksamisen rajoilla ja mutkia matkassa

Kisaväsymyksen iskiessä, Mian päättäväisyyttä koeteltiin. Polven hajotessa kesken kisan ja painon jämähtäessä paikoilleen, oli Mia lähes valmis luovuttamaan.  Tässä kohtaa tukijoukkojen merkitys oli valtava. Mia kertoo, että jos olisi laihduttanut yksin, ei varmasti olisi jaksanutkaan enää jatkaa.

Aplicolaisten ammattilaisten, erityisesti Katja Pirhosen, Jutta Österbergin, Aki Laukkasen ja Sami Martikaisen ihanalla tuella ja kannustuksella Miia jaksoi tsempata vaikeiden vaiheiden yli ja lopuksi tulokseen, johon itsekkään ei aluksi uskonut.

Mia myös korostaa muiden Kevyt Sankari–kilpailuun osallistuneiden merkitystä kilpailun edetessä. En todellakaan jäänyt yksin, hän kertoo. Meillä oli todella hyvä ryhmä, motivoituneita laihduttajia ja ihania ihmisiä.

Pysyvät muutokset ja katse tulevaisuuteen

Mia haluaa ehdottomasti, että muutokset ovat pysyviä. Lyhyen kilpailun aikana on saatu paljon aikaan, mutta töitäkin on tehty valtavasti. Mia myös tietää, kuinka nopeasti kova työ voi valua hukkaan, jos itsekuri alkaa pettää ja rutiineista ei pidä kiinni.

Tästä eteenpäin työ jatkuu. Tavoite olisi saada vielä muutama kilo pois ja sen jälkeen tavoitteena on pitää paino saavutetuissa lukemissa. 
 
Mian kannustuksen sanat laihtumisesta haaveileville

Mia suosittelee lämpimästi Kevyt Sankari–kilpailua kaikille niille, jotka jojoilevat painon kanssa ilman todella kovaa motivaatiota ja laihduttaa nälkää näkemällä ilman kunnollista ruokasuunnitelmaa. Mian fiilikset kilpailusta ovat niin positiivisia, että hän lähtisi vaikka heti uudestaan mukaan. Onneksi enää ei kuitenkaan ole tarve. 

Harva muistaa, että usein laihduttaessa ilman kunnon ravintosuunnitelmaa ja säännöllistä ruokailua, katoaa rasvan myötä myös paljon lihasta. Mia korostaa, että Katjan ohjeiden mukaan läski lähti, paino putosi, mutta lihasmassa kasvoi kuitenkin huomattavasti. Tässä kiinteytymisen alkeet lyhyesti.

Mialle jäi Aplicon Kevyt Sankari–kilpailun ensimmäisestä tapaamisesta hyvin mieleen Jutta Österbergin sanat: “If you can dream it, you can do it!”.
Jaa tämä sivu
Facebook
Twitter

Kyllä, haluan varata ajan kokeilutreeniin 35 €

Haluatko tulla tutustumaan meidän Personal Training-palveluumme? Haluamme tarjota sinulle 35 € kokeiluhinnalla yhden treenin valitsemasi personal trainerin kanssa. Voit myös kokeilla tuotetta X-Method, jolloin voit valita valikosta sen ja ohjaamme sinulle siitä näytetunnin kuntosalilla. Täytä oheinen lomake niin tavataan pian kokeilutreenin merkeissä.
Valitse X-method tai Personal Trainer: