Liikunnan vallankumous, osa 5: Taistelu tuulimyllyjä vastaan

Meillä on onnistuneita hankkeita, tutkimustuloksia ja mahdollisuuksia liikunnan lisäämiseen, mutta niitä ei valitettavasti käytetä hyväksi sellaisella volyymilla mitä tämän hetkinen tilanne vaatii. En tiedä käsittävätkö yhteiskuntamme jäsenet oikeasti millaisesta ongelmasta puhutaan?
Vuoden 2018 valtion talousarviossa menot olivat 55,8 miljardia euroa ja tulot 52,7 miljardia euroa. Jotta menot voidaan kattaa, joudumme ottaa 3 miljardia euroa lainaa. Liikkumattomuuden kustannukset ovat 3,2-7,5 miljardia vuodessa. Utopistisesti ajateltuna, jos kaikki suomalaiset liikkuisivat riittävästi, meistä tulisi taloudellisesti uusi Norja. Itseasiassa norjalaisten varhaiskasvatukseen kuuluu päiväkodeissa päivittäinen ulkoilu ja metsässä liikkuminen säällä kuin säällä. Ilmeisesti heille ei lasten pukeminen sään mukaan ole ongelma. Jotain opittavaa? Tottakai niiden nyt on helppo, kun niillä on se öljy ja supertehokas huulirasva. Aivan. Kaikilla on jotain, jonka vuoksi ei voi liikkua terveyden kannalta riittävästi.
Ehkä 7 miljardia euroa pitää kääntää lähemmäs ihmisen henkilökohtaista elämää. Mitä 7 miljardin menetys tarkoittaa juuri sinulle? Yhteiskuntamme jäsenet maksavat veroja, jotta voimme näillä rahoilla järjestää palveluja yhteiseen käyttöön. Rahoilla pyritään myös tukemaan heitä, jotka tarvitsevat apua.
Leikitään ajatusleikki. Yhteiskunta on sinun 10 hengen kaveriporukkasi, jonka kanssa asutte samassa suuressa talossa. Olette sopineet, että joka kuukausi maksatte porukkanne yhteiseen kassaan palkastanne prosentuaalisen summan rahaa, joka on kuitenkin yhteensä aina 1000 €/kk. Osa maksaa siis tulotasonsa mukaan enemmän ja osa vähemmän. Yhteisiä rahoja käytetään vuoden aikana porukkanne erilaisiin yhteisiin menoihin (talon asumiskustannukset, ravinto, matkat, juhlat, terveydenhuolto yms.). Olette myös päättäneet, että yhteisestä kassasta maksetaan tietty summa avustusta yhdelle porukastanne, jolla sattuu menemään taloudellisesti heikosti. Koska jonain päivänä, se voit olla sinä, joka tarvitsee apua.
Satut olemaan ainoa 10 hengen porukastanne, joka liikkuu yleisten terveyssuositusten mukaisesti. Miltä sinusta tuntuisi, jos kaikki muut 9 kaveria eivät liikkuisi riittävästi tai ollenkaan, ja tästä syystä teidän 1000 euron kuukausisummasta menee terveydenhuoltokuluihin ja tuottavuuden menetyksiin 140 € joka kuukausi. Se tarkoittaa vuodessa 1680 euroa. Muut eivät vain yksinkertaisesti saa persettään ylös sohvalta ja joudutte sen vuoksi ottamaan lainaa kattamaan tarvittavat kulut. Mitä tekisit?
Yrittäisitkö epätoivoisesti motivoida muita liikkumaan viemällä heitä liikuntapaikoille ja ohjeistaa heitä liikkumaan järkevästi? Ehkä kouluttautuisit liikunnanohjaajaksi, jotta oppisit mahdollisimman paljon erilaisia tapoja innostaa kavereitasi liikkumaan riittävästi? Ehkä kirjoittaisit valtavan blogisarjan, jossa yrität ymmärtää heidän sielunmaisemaa? Jossa syytät ihmislajin heikkouksia? Jossa yrität kolauttaa heidän omaatuntoaan? Jossa yrität auttaa heitä ymmärtämään, millaisessa ongelmien suossa kahlaamme? Vai olisitko toivonut, että heidät olisi kasvatettu vastuullisiksi liikunnan harrastajiksi jo lapsena? Olisiko kivaa, jos kaikki muutkin saisivat liikunnasta iloa ja virtaa elämäänsä kuten sinä?
Liikunnan Don Quijote jatka taisteluaan seuraavassa osassa.

Kirjoittaja:

Juha Koivuporras
Aplico Trainer Team
juha.koivuporras@aplico.fi
Liikunta- ja Hyvinvointikeskus Aplico 

www.aplico.fi www.aplico.fi

Saitko sinä kipinän ja haluaisit aloittaa liikunnan? Klikkaa tästä niin se on mahdollista!

Jaa tämä sivu
Facebook
Twitter

Kyllä, haluan varata ajan kokeilutreeniin 35 €

Haluatko tulla tutustumaan meidän Personal Training-palveluumme? Haluamme tarjota sinulle 35 € kokeiluhinnalla yhden treenin valitsemasi personal trainerin kanssa. Voit myös kokeilla tuotetta X-Method, jolloin voit valita valikosta sen ja ohjaamme sinulle siitä näytetunnin kuntosalilla. Täytä oheinen lomake niin tavataan pian kokeilutreenin merkeissä.
Valitse X-method tai Personal Trainer: