Liikunta- ja Hyvinvointikeskus • 050-356 3045info@aplico.fi

Active ageing communities – kuntokeskukset Ikäihmisten aktiivisen terveyden ja liikunnan yhteisönä

Viesti terveellisten elämäntapojen ja liikkumisen tärkeydestä sekä toimintakyvyn sisällyttämisestä myös myöhemmässä elämässä ovat laajalle levinneet, mutta ne eivät ole muuttuneet teoiksi.  WHO: n suosituksen mukaisesti liikkuvien ikäihmisten määrä on riittämätön ja se vaikeuttaa aktiivisen ja itsenäisen elämän kestoa. Vanhukset voivat myös tulla sosiaalisesti syrjäytyneiksi ja eristäytyneiksi.

Active ageing communities-hankkeen päätavoitteena on luoda aktiivisia, liikkuvia ja terveyttä edistäviä yhteisöjä ikäihmisille.

Suomi ja Suomen Kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistys SKY ry on partnerina EU:n ja EuropeActiven Active Ageing Communities Erasmus + – hankkeessa.  Hankkeen kohderyhmä on +65-vuotiaat henkilöt. Mukana kuusi EU-maata, Irlanti, Italia, Kreikka Portugali, Suomi ja Tsekki. Hanke on kaksivuotinen ja päättyy vuoden 2022 lopulla. Toiminnallisina pilotteina ovat 18 kuntokeskusta. Suomesta mukana ovat Go Go City Tampereelta, Liikunta- ja hyvinvointikeskus Aplico Lohjalta sekä Foreverclub Töölö Helsingistä. Tavoitteena on saada mukaan 25–30 ikäihmistä/sali kuusi kuukautta kestävään ohjelmaan ja jatkamaan sen jälkeen liikkumista jäsenenä kunto- ja terveysliikuntakeskuksissa. Euroopan 64 000 kuntokeskusta toimivat yhteisöpohjaisesti eli jäsenyysperiaatteella, kuten myös Suomessa. Hankkeen keskiössä ovat liikunta, sosiaalisuus ja uuden aktiivisemman ja terveemmän arjen omaksuminen.

Euroopan 64 000 kuntokeskusta toimivat yhteisöpohjaisesti eli jäsenyysperiaatteella, kuten myös Suomessa. Hankkeen tutkimusosuudesta vastaa Etelä-Tanskan yliopiston tutkijat. Hanke tuottaa hyvien käytäntöjen oppaan, joka perustuu vaikutusten arviointiin. Hankkeen kansainvälinen tulosseminaari toteutetaan Brysselissä ja SKY järjestää myös kansallisen AAC-hankeseminaarin.

EU:ssa ikäihmisten terveysliikunta terveyden edistämisessä sekä toimintakyvyn ylläpitämisessä ovat Erasmus+-ohjelmien ja ns. Silver Economy -strategian keskeisiä politiikkaohjelmien toimintalinjoja. Suomen Kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistys SKY ry on yhdessä alan yritysten kanssa ollut jo EU-hankkeissa hankepartnerina ikääntyvien terveysliikunnan edistämisen puolesta sekä toteuttanut myös aktiivinen ikääntymiseen liittyviä kansallisia hankkeita.  Liikunnallista elämän tapaa edistämällä Euroopan ikääntyvä väestö pystyy ylläpitämään hyvää elämänlaatua ja pysymään itsenäisenä mahdollisimman pitkään. Eurooppa ja Suomi mukaan lukien on voimakkaan väestörakenteen muutoksen edessä. Elämme yhä pidempään ja ikäihmisten määrän kasvu on suuri. Terveydenhuolto ja sosiaaliturvajärjestelmämme ovat kovan muutospaineen alla ja ehkäisevään toimintaan tulee panostaa välittömästi. Terveyttä edistävä liikunnan tulee olla osa SOTE-järjestelmää niin kuntien kuin hyvinvointialueiden tasolla.

Europe Activen isännöimä Active ageing communities -hanke alkaa 6 eri maassa syksyllä 2021. Mukana on valittu yhteensä 18 kuntokeskusta ja hankkeen parissa työskentelee yli 70 liikunnan ammattilaista. Hankkeen tavoitteena on saada 500 yli 65-vuotiasta mukaan 24 viikon mittaiseen projektiin. Hankkeen keskiössä ovat liikunta, sosiaalisuus ja uuden aktiivisemman ja terveemmän arjen omaksuminen. Projektissa todennetaan liikunnan vaikuttavuutta mm. kyselyn ja toimintakykytestien avulla, jotka suoritetaan alussa, 3 ja 6 kk kohdalla. Tavoitteena on, että vähintään 75 % projektiin valituista kulkevat se läpi ja siitä voidaan mallintaa pysyviä malleja ikääntyvien eurooppalaisen liikunnan lisäämiseen.

Active ageing communities-hankkeen päätavoitteena on luoda aktiivisia, liikkuvia ja terveyttä edistäviä yhteisöjä ikäihmisille.

Lue lisää hankkeesta ja voit hakea mukaan ryhmään klikkaamalla tästä!

 

Jaa tämä sivu
Facebook
Twitter

Kyllä, haluan varata ajan kokeilutreeniin 35 €

Haluatko tulla tutustumaan meidän Personal Training-palveluumme? Haluamme tarjota sinulle 35 € kokeiluhinnalla yhden treenin valitsemasi personal trainerin kanssa. Voit myös kokeilla tuotetta X-Method, jolloin voit valita valikosta sen ja ohjaamme sinulle siitä näytetunnin kuntosalilla. Täytä oheinen lomake niin tavataan pian kokeilutreenin merkeissä.
Valitse X-method tai Personal Trainer: